+ Hozzászól a témához
Eredmény: 1 - 6 (6) összesen

Téma: Eldőlt

tilk logója
    tilk nem elérhető Member tilk is on a distinguished road
    Összes hozzászólás
    85
    Blog Entries
    6
    Hírnév szint
    5

Alapbeállítás Eldőlt

A vitaindító cikk itt található. Kattanj rá!
    Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
    Válaszol idézettel Válaszol idézettel
    Share with Facebook

Ozorák nem elérhető Junior Member Ozorák is on a distinguished road
    Összes hozzászólás
    1
    Hírnév szint
    0

Alapbeállítás re: Eldőlt

Tudom, hogy most olyan témát feszegetek, aminek senki sem örül, de úgysem ússzuk meg, tehát egyszerűbb megvitatni.
    Az ingatlanadóval kapcsolatosan a legfőbb kérdés az érték megállapítása - mint ahogy ezt többen is már sokszor leírták.
    Lenne egy egészen egyszerű javaslatom (hangsúlyozom, a problémát szeretném megoldani, és nem érdekel, hogy azok, akik NEM akarják megoldani, hol találnak benne hibát):
    Javaslatom az, hogy azon ingatlanok esetében, amelyek jelzáloghitellel lettek megterhelve az elmúlt 5 éven belül, tegyék közzé az értékbecslés néhány adatát. Annyit, amiből egy szakember a szomszéd ingatlanokat is biztonsággal tudja értékbecsülni.
    Indoklás:
    - ezeket az értékeléseket szakemberek készítették
    - ezeket az értékeket az ingatlantulajdonosok is elfogadták (felvették a hiteleket!).

Szóval a már szakszerűen értékelt ingatlanok lehetnének a referenciapontok.

Természetesen tudom, hogy vannak problémák (elsősorban jogi jellegűek). Ezen adatok birtokosai a hitelnyújtók, tehát tőlük lehet megszerezni. Hogy miként, arról most nem értekeznék, de lehetséges. Ezen adatokat többféle szinten lehetséges közzétenni:
    - bárki számára
    - csak az adókivetést megállapító szakemberek és értékbecslők számára.

Várom a véleményeteket:
    Ozorák István
    Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
    Share with Facebook

Hondabubus logója
    Hondabubus nem elérhető Hornet Klub Alapító tag ; Mágus Hondabubus is on a distinguished road
    Hely
    Tinnye
    Életkor
    43
    Összes hozzászólás
    843
    Hírnév szint
    5

Idézet Ozorák eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Tudom, hogy most olyan témát feszegetek, aminek senki sem örül, de úgysem ússzuk meg, tehát egyszerűbb megvitatni.
    Az ingatlanadóval kapcsolatosan a legfőbb kérdés az érték megállapítása - mint ahogy ezt többen is már sokszor leírták.
    Lenne egy egészen egyszerű javaslatom (hangsúlyozom, a problémát szeretném megoldani, és nem érdekel, hogy azok, akik NEM akarják megoldani, hol találnak benne hibát):
    Javaslatom az, hogy azon ingatlanok esetében, amelyek jelzáloghitellel lettek megterhelve az elmúlt 5 éven belül, tegyék közzé az értékbecslés néhány adatát. Annyit, amiből egy szakember a szomszéd ingatlanokat is biztonsággal tudja értékbecsülni.
    Indoklás:
    - ezeket az értékeléseket szakemberek készítették
    - ezeket az értékeket az ingatlantulajdonosok is elfogadták (felvették a hiteleket!).

Szóval a már szakszerűen értékelt ingatlanok lehetnének a referenciapontok.

Természetesen tudom, hogy vannak problémák (elsősorban jogi jellegűek). Ezen adatok birtokosai a hitelnyújtók, tehát tőlük lehet megszerezni. Hogy miként, arról most nem értekeznék, de lehetséges. Ezen adatokat többféle szinten lehetséges közzétenni:
    - bárki számára
    - csak az adókivetést megállapító szakemberek és értékbecslők számára.

Várom a véleményeteket:
    Ozorák István
    Ez csak jó, mert a bankok menekülési értéket állapítanak meg és az kevesebb, mint a piaci..
    Naná, hogy Honda... Mi más? ..és ne feledkezzünk el az Akráról sem
    HHK Pest megyei (Di)-VíziÓ
    Share with Facebook

TheElf logója
    TheElf nem elérhető Administrator TheElf is on a distinguished road
    Összes hozzászólás
    71
    Blog Entries
    4
    Hírnév szint
    10

Bár én nem annyira értek az ingatlanszakmához, azért akadnának ezzel kapcsolatban gondjaim. Magam részéről "csak" admin vagyok a fórumon, így azért van bátorságom így szakmán kívülről bekiabálni.

Ha nekem lenne most ennyire hiteles értékbecslés a lakásomon, akkor biztos nem keresnék meg semmilyen szakembert, hogy ugyanmár mondja meg az értékét, mert el kéne lassan adni.

Magyarul: Ha az adózáskor megállapított érték elég jól közelíti a valós értékeket, piaci árakat, akkor számos esetben eladásnál is erre építenének, ez pedig azt jelentené, hogy egy pénzintézet számárais megfelelő támpont lenne az adózásnál használt ár...

Ez pedig szerintem elég sokat ártana az ingatlanpiacnak.

És ahogy néztem egy ingatlannak jelenleg különböző helyzetben, különböző módszerekkel különböző értéket lehetne megállapítani.
    Share with Facebook

TheElf logója
    TheElf nem elérhető Administrator TheElf is on a distinguished road
    Összes hozzászólás
    71
    Blog Entries
    4
    Hírnév szint
    10

Ha jól látom, mindenki olyan értékűnek vallja be az ingatlanját amilyennek akarja.
    Sőt, ugye úgy néz ki egy 200 milliós lakás, hogy azt mondják, az egész értéke 180 lenne, de ugye ez több (4) tulajdonos között oszlik meg. De nem négyszer 45 millió forint, áhh, dehogy.

Az furcsa lenne. Miért? Mert ugye kezdjük úgy, hogy osztatlan közös tulajdon, az egyes tulajdonrészek így nehezebben értékesíthetőek, a forgalmi értékük legyen mondjuk részenként 39 millió forint. Szépen indokolva.

Ergo 156 milliós érték után kéne adózniuk.

Ahogy azt Móricka elképzeli.

2 embernek lesz 29 milliós lakrésze, 2nek pedig 49 milliós. Játszanak az arányokkal. Így már csak 98 millió után adózol a 200 helyett.

És örüljünk, hogy a ház 4 személy tulajdona, és nem mondjuk néhány Kft kezében van.
    Share with Facebook

kiskivancsi nem elérhető Junior Member kiskivancsi is on a distinguished road
    Összes hozzászólás
    1
    Hírnév szint
    0

Szervusztok!
    Segítsetek kitalálni, kell-e majd fizetnem adót, mert a törvénytervezetből nekem nem világos. A tények: három ingatlanom van, egy, amiben lakom, egy, ami nyaraló, és egy örökölt, ami haszonélvezettel terhelt. Értékük ebben a sorrendben: 8, 2 és 8 millió. Mivel a lakásom értéke kisebb, mint 30 millió, a második ingatlan (akármelyik is legyen az) kevesebbet ér, mint 15 millió, a törvény szerint csak a harmadik után kell(ene) fizetnem. Ha a másodiknak az üdülőt jelölöm meg, akkor a harmadik értéke 8 millió. Ezután viszont nem nekem kell fizetnem, mert nem az enyém a haszonélvezet. A vagyontalan haszonélvezőnek azért kellene fizetnie, mert nekem van még másik két ingatlanom? Ha mégis adóköteles, és nekem kellene fizetni (mert három ingatlan esetén nincs ilyen "kedvezmény"), akkor inkább ezt kellene másodiknak jelölnöm, és csak a 2 milliós nyaraló után fizetnem. Ti hogy gondoljátok? Szerintem nem teljesen élettől elrugaszkodott a kérdés, sőt talán elég gyakori is lehet a három tulajdonnal rendelkezők körében az én esetem.
    Üd.: kiskiváncsi
    Share with Facebook

+ Hozzászól a témához

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Könyvjelzők

Hozzászólás szabályai

• Új témákat nem hozhatsz létre
  • Válaszokat nem küldhetsz
  • Fájlokat nem csatolhatsz
  • A hozzászólásaidat nem módosíthatod