-Milyen kézjelek vannak a csoportban?
Nincsenek külön bevett kézjelek csak a klasszikusok:
- Oldalra kitartott kéz, könyökben behajlított függőleges alkar: "ÁLLJ" vagyis figyelmeztet valamire, ne előzz, ne gyorsíts...Figyelj...
- oldalra kitartott fel-le mozgó kéz: lassításra utasít, pl. traffipax.
Addig oké, hogy eltolva ketten gurulunk egy sávban. De mi van az előzéssel?
Előzéskor arra figyelj, hogy TE biztonságosan meg tudd előzni a lassabb járművet. Fontos még, hogy miután megelőzted, ne engedd azonnal vissza a gázt, gondolj a mögötted érkezőre is, hogy legyen helye beférni mögéd.
Mire figyeljek körülöttem első sorban ha együtt motorozunk?
- Mindig a hátul közlekedő motoros felel az előtte haladó(k)ért. Figyelj a követési távolságra és a zippzár alakzat megtartására. Fontos, hogy ne menj a másik mellett párhuzamosan, hogy ne zavarjátok egymást a független kanyarodásban. Ne feledd, hogy hirtelen irányváltoztatásra bármikot sor kerülhet. (kátyú, kiugró vad, kihajtó autó, stb.)
Hogyan jelezzem a társaságnak ha valami gondom van?
- Síppal, dobbal, nádihegedűvel. De lehet dudával, integetéssel, megállással is. Ha ugyanis megállsz, akkor tuti, hogy bevárnak és visszamennek érted.
Szoktam látni hogy a piros lámpát a nagy csoportos motorosok nem nagyon veszik figyelembe. Elállják a kereszteződést és mennek. Nekem ez még veszteglő autósként is tetszik. Vagy ez csak a kemény csávó chopperesekre vonatkozik?
- nem jellemző, ez nem keménység, hanem hülyeség kérdése. Lámpánál életveszélyes megállni a kereszteződésben. Körforgalomnál azonban valóban szokás, hogy az első motorosok elállják a bekötőket, hogy a konvoj egyben áthaladhasson.
Egyedül motorozáskor.
Tapasztalom hogy intünk egymásnak. Jó egy társadalomhoz tartozni.
Ebbe beletartozik a robogós is?
Miért ne tartozna bele? De integetni nem szoktam nekik mindig. Ha azonban int viszonzom.
Mi van ha a forgalommal vagyok elfoglalva és nem válaszolok az üdvözlésre?
-Semmi. A forgalom a fontos, nem az integetés.
Ez csak bevett szokás vagy tényleges segítségre is számíthatok ha az útszélén ragadok valamivel?
- Általában megállnak és segítenek, ha jelzed, hogy gond van. Ha netán baleset ér, akkor meguktól is megállnak, szinte kivétel nélkül.
Még sok ilyen és ehhez hasonló kérdés van a fejembe, amit most hirtelen nem tudok megfogalmazni de majd időval ha látok rá példát akkor majd felteszem a kérdést.
ELőre is köszönöm a segítségetek.
-Remélem segítettem valamit.
SRÁCOK! JAVÍTSATOK KI, HA VALAMIT ROSSZUL ÍRTAM!
Szép napot
Micky75
Könyvjelzők